VASPÓTLÁS OKOSAN! Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer?

Alig bírunk felkelni reggel? Nehéz elindulni a munkába? Hiányzik a lendület, az energia? Hullik a hajunk? Arcunk elvesztette üde színét? Sápadtak és levertek vagyunk? Mindent elfelejtünk?

Csupa-csupa hétköznapi tünet, amivel nem rohanunk azonnal orvoshoz, de kutatjuk az okát. A legkézenfekvőbb következtetés: VASHIÁNYUNK van.

A fent vázolt állapotokban valóban az első lépés vashiányra gyanakodni, és egy kis önvizsgálatot tartani – vajon fogyasztunk-e elég vasat? Tegyük fel magunknak a kérdéseket:

  • Történt bármi, ami vérveszteséget okozott? Sérülés, vagy erős menstruáció?
  • Van egyéb tünetünk? (Vashiányt gyakran okoz egyéb betegség, pl. cöliákia.)
  • Végeztünk a szokásosnál intenzívebb, aktív testmozgást az utóbbi időben?
  • Vegetáriánus vagy vegán étrendet követünk?

(TIPP: vasraktáraink állapotáról az alábbi tesztet kitöltve is tájékozódhatunk: https://ferrotamin.hu/tesztelj/)

Ha ezen kérdések közül egyre vagy többre igen a válasz, gyanakodhatunk vashiányra – és megkezdhetjük a vas pótlását.

De milyen készítményt alkalmazzunk a vashiány korai tüneteinek enyhítésére? Több lehetőség is rendelkezésre áll:

  • Étrend-kiegészítő: ezek napi adagjában általában 14 mg vas található, amely alkalmas az átlagos napi vasbeviteli igény fedezésére, de nem alkalmas a kimerülőfélben lévő vasraktárak feltöltésére.
  • Vény nélkül kapható gyógyszer: a gyógyszer kategória azt jelenti, hogy a készítmény az étrend-kiegészítőkben megengedett biztonságos napi dózisnál (45 mg-nál) több vasat tartalmaz.
  • Vényköteles vaspótló gyógyszer: vashiányos vérszegénység diagnózisa után, orvosi rendelvényre szedhető.

Akár vény nélküli, akár vényköteles gyógyszerről van szó, ne feledjük, hogy a 45 mg napi dózis feletti mennyiségben történő vaspótlás kizárólag diagnosztizált anémia, azaz vashiány okozta vérszegénység esetén van szükség! A vastartalmú gyógyszerek zöme azért vényköteles, mert A VAS TÚLADAGOLHATÓ ásványi anyag, túlzott bevitele egészségügyi kockázatot jelent – főként gyermekek esetében, de felnőtteknél is. Ezért a gyógyszerekben található magas dózisú vas csak igazolt betegség és orvosi felügyelet mellett lehetséges.

Amikor nem vagyunk betegek, de fáradtnak érezzük magunkat, nem kell rögtön gyógyszert szednünk. Válassza a Ferrotamin® Vas (III) Komplex rágótabletta tablettánként 28 mg vasat tartalmaz, amely biztonságos napi dózis mellett segíti a vasraktárak feltöltését!