Vaspótlás májjal? Avagy a májfogyasztás problémái

A vas azon kevés ásványi anyagok egyike, melyeket rendkívül nehéz normál étrendi forrásból fedezni. A legtöbb laikus tisztában van vele, hogy normál élelmiszerek között a máj tartalmazza a vasat legnagyobb mennyiségben.

Bár az ajánlások kis mértékben eltérnek egymástól, a termékeny korban lévő nők számára a napi 10-15 mg rendszeres vasbevitel semmi esetre sem tekinthető túlzásnak. Ezen mennyiség biztosításához napi 100 gramm sertésmájat kéne fogyasztanunk. Csirkemájból és libamájból ennek dupláját: több mint 200 grammot. Ezt a mennyiséget már senki nem eszi meg naponta. Nem is lenne jó döntés vasigényünket nap nap után májfogyasztással biztosítani. Hogy miért nem? Tekintsük át a legfontosabb okokat!

• A máj vastartalma mellett jelentős A-vitamin tartalommal is rendelkezik. Ez a zsírban oldódó vitamin a szervezetben raktározható (és így rossz esetben túladagolható). 100 g máj kb. 10 napra elegendő A-vitamint tartalmaz számunkra. Könnyen belátható, hogy ez a mennyiség naponként, vagy heti néhány alkalommal fogyasztva is a vitamin túladagolását eredményezheti.
• Várandóság idején a szervezet vasigénye megnő. A fent említett A-vitamin azonban nagyobb dózisban magzatkárosító hatású is lehet. Áldott állapotban indokolt tehát a májjal szembeni fokozott óvatosság.
• A máj – a többi belsőséghez hasonlóan – magas zsírtartalommal és koleszterintartalommal rendelkezik. Túlsúlyos, elhízás, kóros vérzsírértékek esetén fogyasztása kerülendő.

Mit mondjunk tehát? Száműzzük a májat a tányérunkról? Semmi esetre sem! A májból 10 naponta – 2 hetente egy-egy adagot fogyasztva táplálkozásunk kiegyensúlyozott és színes maradhat. A sült és resztelt máj, májas hurka, májkrém, májas lecsó, májjal töltött ételek ízvilágáról az egészséges felnőtteknek nem kell lemondaniuk.