VASPÓTLÁS A VÁRANDÓSSÁG ALATT

A várandósság a nők életének egyik legszebb, legboldogabb és legizgalmasabb időszaka. Természetes állapot, nem betegség – de a szó szoros értelmében „más állapot”, mert az anya és a magzat szervezetében számtalan változás történik az áldott 9 hónap alatt.

A szervezetben bekövetkező változások egyik következménye, hogy mire a baba megszületik, addigra 5 kismamából legalább 1 vérszegény lesz. Ezt az arányt nem segíti, hogy a fiatal nők 30-50 %-a – ha nem is szenved vérszegénységben – de nem rendelkezik megfelelően feltöltött vasraktárakkal a várandósság előtt.

A várandósság alatti vashiány oka, hogy az anya szervezetében keringő vér mennyisége (a vértérfogat) megnövekszik, de egyben „felhígul”: az oxigént szállító hemoglobin aránya csökken. Fokozza a problémát, hogy a várandósság előrehaladtával az anya szervezetének vasigénye egyre növekszik. A két folyamat együtt az anyai szervezet vasraktárainak kimerülését eredményezi.

A nem megfelelő vasellátottság nem csupán az anya szervezetére lehet káros: a magzat idegrendszerének fejlődését is negatívan érinti. Feltételezhető továbbá, hogy a növekvő kis életben a vashiány minden olyan szerv, szervrendszer fejlődését akadályozza, amelynek oxigénigénye fokozott.

A fent vázolt folyamatok eredménye, hogy míg a nem várandós, egészséges felnőtt esetében a napi vasbeviteli igény 14 mg, addig a várandósság és a szoptatás ideje alatt ez az igény kb. a duplájára nő!

A leendő édesanyák számára kiemelten fontos, hogy a tervezett várandósság előtt ügyeljenek szervezetük vitamin – és ásványianyag-raktárainak feltöltésére. Nem csak a vasraktárak feltöltése számít. A várandósság előtt szedett fogamzásgátló tabletták számos mikrotápanyag, többek közt a – szintén a vérképződéshez szükséges – B12-vitamin szintjét is csökkentik.

A Ferrotamin® rágótabletta napi adagja 28 mg vasat tartalmaz, amivel a várandósság alatti megnövekedett vasbeviteli-igény fedezhető. A készítményben B12-vitamin és folsav is található. A megfelelő folsav-ellátottság a várandósság 1. trimeszterében rendkívül fontos a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésében.