Tavaszi fáradtság és a vastartalékok

Lassan-lassan, de a tavasz 2022-ben is ellátogatott hozzánk. A jókedv, az öröm és a virágillat mellett – sokak esetében – megérkezik vele a jól ismert „tavaszi fáradtság” is.

A fáradtságra sokan úgy tekintenek, mint az élet velejárójára. Különösen tavasszal gondolhatjuk, hogy az állandó kimerültség, a kínzó álmosság, az „alig állok a lábamon” életérzés egyedüli oka a tavasszal annyira jellemző általános vitaminhiány lehet. A téli hónapok alatt valóban kevesebbet fogyasztunk a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsökből és zöldségfélékből, ami a szervezet tartalékainak kimerülését eredményezheti.

Van azonban egy másik, nagyon gyakori, télen-nyáron jellemző oka a fáradtságnak: ez pedig a vashiány. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a Föld lakosságának 30 %-a, azaz durván minden 3. ember érintett a vérszegénységben. A vérszegénység leggyakoribb oka pedig a vashiány. Érdemes tehát erre is gondolni, ha fáradtnak érezzük magunkat.

Ha fáradtság mellett sápadt is vagy, ha nagyon fázol, és folyamatosan szenvedsz a hidegtől, vagy ha a nyelved furcsán duzzad, gondolj vashiányra!

Tartós fáradtság esetén laborvizsgálattal ellenőrizd vasraktárai állapotát!

Ha többet szeretnél tudni a hatékony vaspótlásról, keresd fel oldalunkat! >>> FERROTAMIN®