SEGÍTSÉG! HULLIK A HAJAM!

Mindannyian – nem csak a hölgyek, az urak is – büszkék vagyunk csodálatos, dús hajkoronánkra. Nem jó érzés, ha ez az ékesség megritkul, ha fésülködés után a hajkefe tele van kihullott hajszálakkal. Ilyenkor tegyük fel magunknak a kérdést: mi okozhatja a hajhullást? A háttérben rejtőző kiváltó okok palettáján a teljesen ártalmatlan, természetes folyamatoktól kezdve a hiányállapotokon át a betegségek, kóros állapotok is megtalálhatóak.

Tekintsünk át néhány, hajhulláshoz vezető, lehetséges okot!

  • Örökletes tényezők: genetikai hajlam is szerepet játszhat a hajhullásban. Ezen a tényezőn legtöbbet az elfogadás segít.
  • Évszakváltás: az őszi fokozottabb hajhullás természetes jelenség, 4-6 hétnél nem is tart tovább.
  • Szülés utáni időszak, szoptatás: várandósság alatt a megemelkedett hormonszint hatására a hajhullás mérséklődik, hajunk dússá, puhává válik. A szülést követő 1-6 hónapon belül ez az idilli állapot megszűnik: a baba megszületését követő hormonális változások a hajvesztés irányába hatnak.
  • Menopauza: a változó kor beköszöntével együtt járó hormonális hatások szintén szerepet játszanak a hölgyek hajkoronájának megritkulásában.
  • Cinkhiány: a cink fontos antioxidáns, mely befolyásolja a haj állapotát és növekedését.
  • Vashiány: a vörösvértestek azok a molekulák, amelyek testünk minden részébe elszállítják az oxigént. Vashiány esetén a vörösvérteltek oxigénszállító-képessége csökken, így – többek között – a hajszálak sem kapják meg a fejlődésükhöz, egészséges növekedésükhöz szükséges tápanyagokat, ami a hajszálak elvesztését eredményezi.
  • Túl kemény, tápanyaghiányhoz vezető diéta: az Interneten terjedő „csodadiéták” közös jellemzője, hogy sokszor vezetnek tápanyaghiányhoz,.így akár hajhulláshoz is. A személyre szabott étrend kialakításához kérje szakember segítségét!
  • Gyulladás a szervezetben: bárhol lép is fel a gyulladás, okozhat hajhullást (pl. mandulagyulladás, fogászati problémák).
  • Egyéb betegségek: pajzsmirigyzavarok (alulműködés, túlműködés), májbetegség, autoimmun betegségek (reuma, cöliália). Tartós hajhullás esetén átfogó kivizsgálással kell feltérképezni, nem áll-e valamely komolyabb betegség a jelenség hátterében.

Ha nagyon aggódunk, tanácsos megszámolni a fésűben talált hajszálak számát. 60-80 szál még normális mennyiségnek tekinthető, nem igényel utánajárást. Ha a hajhullás ennél nagyobb mértékű, vagy sokáig tart, forduljon szakemberhez, és töltse fel vasraktárait Ferrotamin Vas(III) Komplex rágótablettával!