ferrotamin

5 vitamin és nyomelem, amire figyelned kell a vegán táplálkozás során

Növényeket enni jó. Finomak, tarka-barkák, vitaminbombák, változatosan elkészíthetők alkalmasak lehetnek a hús, a tejtermékek, illetve a tojás kiváltására. Ráadásul az ökológiai lábnyomunk is kisebb lehet, ha beefsteak helyett egy ínycsiklandó salátát választunk.

Ugyanakkor bizonyos vitaminok és ásványi anyagok pótlása elengedhetetlen a vegán táplálkozás mellett. Ezekből a gyűjtöttünk össze ma Nektek egy csokorral!

1. B12-vitamin: kizárólag állati eredetű táplálékból fedezhető. A B12-vitamin hiány alattomosan, hosszú évek során alakul ki. Előfordulhat, hogy a vegák/vegánok „megunják” a folyamatos szedését, mert még évekig jól érzik magukat a vitamin nélkül is. Ez azonban súlyos hiba, szigorú vegán étrend mellett a B12-vitamin folyamatos pótlást igényel!

2. D3-vitamin: szintén kizárólag állati forrásból fedezhető, de még abból is nehézkesen. Legjobb forrása a hideg tengeri halak (szardínia, lazac, hering stb.). Ismerve a magyar lakosság átlagos lazacfogyasztási szokásait, kijelenthető, hogy a D3-vitamin pótlása az őszi-téli hónapokban mindenkinek javasolható.

3. Vas: A húsokban, májban található vas sokkal jobban felszívódik a növényi eredetű vasnál – kémiailag eltérő szerkezetük révén. A vas kényes arra, hogy milyen egyéb tápanyagokkal fogyasztjuk el: a rostok, az oxalátok (pl. sóska, spenót, rebarbara), a fitátok (pl. gabonafélék, hüvelyesek), és számos ásványi anyag (pl. cink, foszfor, kalcium, mangán) is rontják a felszívódását – ezek az anyagok pedig bővelkednek a növényekben.

4. Kalcium: Napi kalciumigényünk fedezésére kb. napi 1 liter tej fogyasztása javasolt. Léteznek a tejnél magasabb kalciumtartalommal megáldott alapanyagok: pl. a mandula. Ha ebből naponta megeszünk kb. 30 dekát – fél kilót, kiválthatjuk a tejet. De ez mennyire reális?

5. Jód: a növényi alapú táplálkozás jódtartalma csekély, de a jódozott só, illetve a tengeri növények segítségével a megfelelő jódmennyiség biztosítható. Vegyük figyelembe, hogy a tengeri só, a kóser só, és az ételízesítőkben használt só általában nem jódozott.

Az egyetlen vitamin, amit vegánoknál egészen biztosan pótolni kell, a B12-vitamin. A Ferrotamin Vas (III) komplex vegán készítmény, melynek egyetlen tablettájával biztosítható egy egészséges felnőtt aznapi B12-vitamin igénye!