Hogyan NE egyél vasat?

A vaspótlás kényes kérdés. Tudunk jó néhány mikrotápanyagról – vitaminokról és ásványi anyagokról – amelyek segítenek a vaspótlás sikerességében.

A mérleg másik oldalán sok olyan élelmiszer-összetevőről is tudunk, amelyek akadályozzák a vas felszívódását, annak szervezeten belüli hasznosulását. Tekintsük át, melyek ezek az élelmiszerek, illetve élelmiszer-összetevők!

  • Bár a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos részét képezi a megfelelő mennyiségű rostbevitel, a rostok a vas felszívódását akadályozzák Ezért a magas rosttartalmú ételek és a vastabletta fogyasztása között legalább néhány óra különbségnek kell eltelnie – de a rostokat ne iktassuk ki az étrendből!
  • Az oxalátok – melyek leginkább a sóskában, spenótban, mángoldban, rebarbarában találhatóak – szintén akadályozzák a vas felszívódását.
  • Bizonyos ásványi anyagok – pl. a kalcium, cink, mangán, foszfor – a vassal oldhatatlan vegyületet képezve gátolják annak hasznosulását. Ezért nem célszerű a vasat pl. tejjel együtt fogyasztani.
  • További gátló tényező a tea csersav, és a kávé koffeintartalma. Ezért nagy mértékű fogyasztásuk a vaspótlás ideje alatt kerülendő.
  • A fitátok adják a gátló tényezők egy újabb nagy csoportját. Fitátok találhatóak a gabonafélékben, a hüvelyesekben, a diófélékben és a korpában – lehetőleg ne ezekkel együtt szedjünk vasat, a pár óra különbségre érdemes figyelni.
  • Végül beszéljünk az adalékanyagokról is: az E 385 számot viselő, tartósítószerként alkalmazott adalékanyag (EDTA) az elfogyasztott vasat megköti. Jellemzően szószok, konzervek, mirelit termékek (tenger gyümölcsei, rákok) adalékanyaga – mindig tanulmányozzuk az élelmiszercímkét, hogy jelenlétét a vásárolt termékekből a vaspótlás ideje alatt kiszűrhessük.

Tudj meg többet a biztonságos vaspótlásról! >>> https://ferrotamin.hu/