Folsav a vas mellett

Az eddigiekben sok szó esett a vaspótlás fontosságáról. Ugyanakkor vannak egyéb vitaminok és nyomelemek is, amelyeket a vaspótlással egyidőben érdemes tudatosan pótolni.

A vaspótlás mellett javasolt a folsav pótlása is. Az étrend-kiegészítőket és a gyógyszereket gyártó cégek sokszor nem is bízzák a kérdést a véletlenre: ugyanazon tablettába, már a gyártás során beépítik a vasat és a folsavat egyaránt.

De mi is az a folsav és miért kell nekünk?

A folsav a B-vitaminok csoportjába tartozik, a folátok gyűjtőneveként használják. B9-es vitaminnak is nevezik. Mint minden B-vitamin, ez is vízoldékony, tehát a szervezet nem képes érdemben raktározni. Ezért aztán a pótlásáról rendszeresen gondoskodni kell. Élelmiszereink közül a zöld leveles zöldségek, a brokkoli, a hüvelyesek, gabonacsírák, az élesztő és a máj tartalmazzák nagyobb mennyiségben.

A folsavhiány a vérszegénységnek (anaemiának) egy sajátos formájáért felelős. Folsav hiányában a DNS szintézis és a sejtmag érése zavart szenved, ezért a normálisnál jóval nagyobb vörösvérsejtek (megaloblasztok) alakulnak ki.

A tervezett várandósság előtt indokolt az anyai szervezet megfelelő folsavellátottságának biztosítása, mivel a folsavhiány a magzati velőcső nem megfelelő záródását okozhatja.

A folsav hasznosulásához B12-vitamin is szükséges, ezért ezt a két vitamint gyakran együtt szokták pótolni. A B12-vitamin jelentőségéről következő írásunkban esik majd szó.

 

A Ferrotamin® vas (III) komplex rágótabletta a vas mellett FOLSAVAT és további 5 összetevőt is tartalmaz. >>> https://ferrotamin.hu/