A VAS ÉS A SPORT

Amikor fáradtak vagyunk, és nincs kedvünk semmihez, gyakran kapjuk azt a tanácsot, hogy mozogjunk. A rendszeres mozgás energiával tölt el, javítja a kedélyállapotunkat, és nem mellesleg az egészséges, kiegyensúlyozott életvitel egyik alapfeltétele (a megfelelő, változatos táplálkozás és az elegendő alvás mellett).

Azonban, ha kedvetlenségünket, fáradtságunkat a vasraktárak kimerülése okozza, hiába járunk úszni, futni, ping-pongozni, korcsolyázni, teniszezni, vagy bármit is sportolni: kimerültségünk csak fokozódik.

A jelenség oka, hogy a mozgás hatására a szívverésünk fokozódik, a vér gyorsabban száguld az ereinkben – hogy megfelelő oxigénmennyiséget tudjon szállítani az izmokhoz. A fokozott fizikai aktivitás ugyanis megnöveli az izomzat oxigénigényét. Így aztán ha már eleve kissé alul volt töltve a vasraktárunk, akkor nincs elég vörösvérsejtünk a fokozott oxigénigény a szervezetünk biztosítsa. Következésképpen az a mozgás, amitől jobban kéne érezzük magunkat, csak extra fáradtságot okoz.

Ilyen helyzetekben is segít a vas pótlása. Ne feledjük tehát: akár csak saját kedvtelésünkre, akár versenyszerűen sportolunk, az izmok oxigénigényének megfelelő biztosításához mindenképpen szükséges a rendszeres, napi vasbevitel!