5 különös dolog, amit nem tudtál a vasról

5 KÜLÖNÖS DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL A VASRÓL

Szinte mindenki tudja, hogy a vas fő szerepe a vörösvértestek felépítése, illetve ezen keresztül az oxigén zavartalan szállításának biztosítása. Összegyűjtöttünk Neked 5 olyan érdekességet, amit nem biztos, hogy tudtál erről az érdekes tápanyagról!

  1. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberiség több, mint fele vashiányos – amennyiben figyelembe vesszük a vasraktárak telítettségének (pontosabban kimerültségének) állapotát is;
  2. A vashiány egyik szokatlan, kevésbé ismert tünete a pica (= egy különleges evészavar). A benne szenvedők szokatlan dolgokat kívánnak meg és tömnek magukba: földet, jeget, papírt, homokot, hintőport, krétát… Csupa ételnek nem nevezhető, tápértékkel nem rendelkező furcsaságot.
  3. Azt talán már Te is hallottad, hogy az állati eredetű vas jobb vasforrás, mint a növényekből származó. A legtöbb vasat a sertésmáj tartalmazza, amelynek 100 grammjával 16 mg vashoz jutunk, azaz több mint ötször annyihoz, mint Popey spenótjával (3 mg/100 g).
  4. A Magyarországon őshonos csipkebogyónak nem csak a C-vitamin, hanem a vastartalma is jelentős (10 mg/100 g). Ráadásul a bogyóban természetesen jelen lévő C-vitamin segíti a benne lévő vas felszívódását.
  5. Az extrém mértékű vasfogyasztás toxikus hatású is lehet. Az Amerikai Egyesült Államokban 1983 – 1991 között a gyermekkori mérgezéses halálesetek 1/3-a vastúladagolás miatt következett be.